Humal (Humulus lupulus) on õlle tegemise põhikomponent. Õlle valmistamisel kasutatakse humalakäbisid, mis on korjatud emastaimedelt enne kollaseks muutumist. Käbid kuivatatakse ja pakendatakse niiskuse ja päikesevalguse eest kaitsvasse keskkonda. Õlles on humalal palju funktsioone. Ta annab õllele värvi ja lõhna, tekitab õllevahtu ja annab kibedust ning säilivust. Kibedust annavad alfahapped, mille sisaldus erineb sorditi ja oleneb ka aastast, millal käbid korjatud on. Koduse õlleteo juures on humalal kaks peamist eesmärki – maitse ja säilivuse pikendamine.
Pruulimise efektiivsus
Foorumis on korduvalt teemaks tulnud meskimisefektiivsuse tõstmine. Kui su efektiivsus on heledate õlledega juba 75%, siis ole mureta. Sa oled sama efektiivne, kui kogenud pruulijad.